Już niebawem bo w październiku, zaprezentujemy nasze działania na rzecz SDG 2 (No Hunger). Odbędzie się to podczas międzynarodowej konferencji „Stop Food Waste” w Warszawie. W konferencji wezmą udział podmioty, które propagują i zapobiegają marnowaniu żywności oraz próbują ten problem rozwiązać różnymi sposobami (m.in. Kooperatywa „Dobrze”, Polskie Banki Żywności, DNK „To Good To Go”, GBR „Feedback”, FRA, DEU „Foodsharing Berlin”).
Konferencja odbędzie się w formacie prezentacji oraz rozmowy pomiędzy różnymi ośrodkami podejmowania decyzji. Tematami dyskusji będą:
- Puste Pole, pełny brzuch:
Bariery dla skuteczniejszego wykorzystania potencjału produkcyjnego w rolnictwie oraz możliwości/sposoby ich pokonania.
- Krótka droga, małe straty:
Przyczyny strat w transporcie żywności i możliwości przeciwdziałania.
- Konsument mądry, mało wie:
Edukacja obywateli/konsumentów w celu zmian zachowania dla odpowiedzialnego traktowania żywności. Edukacja społeczna: przedszkola, szkoła, inne formy.
- Supermarket optymalny:
Sieci supermarketów a marnowanie żywności.
- Zrób to sam i podziel się:
Inicjowanie i wsparcie dla oddolnych inicjatyw społecznych jak np. Banki Żywności, „To Good To Go”, „Foodsharing”, Kooperatywy Spożywcze i Ogrodnictwo miejskie.